Znalezc punkt symetryczny do punktu P(0,1,3) wzgledem:
\(\displaystyle{ a) prostej \frac{x+1}{-2} =y= \frac{z-5}{3}}\)
b) plaszczyzny \(\displaystyle{ \alpha}\) : \(\displaystyle{ x+y+z=0}\)
Bylbym bardzo wdzieczny za wskazanie sposobu rozwiazania i jaki bedzie koncowy wynik, zebym mogl to sobie sprawdzic...
Znalezc punkt symetryczny do punktu P
-
- Użytkownik
- Posty: 5356
- Rejestracja: 10 kwie 2009, o 10:22
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gliwice
- Pomógł: 1381 razy
Znalezc punkt symetryczny do punktu P
Szukamy punktu P'.
Konstrukcja rozwiązań:
a)
Krok 1 Napisz równanie płaszczyzny \(\displaystyle{ \alpha}\) prostopadłej do podanej prostej i przechodzącej przez P
Krok 2 Znajdź punkt wspólny B prostej i płaszczyzny
Krok 3 \(\displaystyle{ \vec{PB}=\vec{BP'}}\)
b)
Krok 1 Napisz równanie prostej \(\displaystyle{ k}\) prostopadłej do podanej płaszczyzny i przechodzącej przez P
Krok 2 Znajdź punkt wspólny B prostej i płaszczyzny
Krok 3 \(\displaystyle{ \vec{PB}=\vec{BP'}}\)
Pozdrawiam.
Konstrukcja rozwiązań:
a)
Krok 1 Napisz równanie płaszczyzny \(\displaystyle{ \alpha}\) prostopadłej do podanej prostej i przechodzącej przez P
Krok 2 Znajdź punkt wspólny B prostej i płaszczyzny
Krok 3 \(\displaystyle{ \vec{PB}=\vec{BP'}}\)
b)
Krok 1 Napisz równanie prostej \(\displaystyle{ k}\) prostopadłej do podanej płaszczyzny i przechodzącej przez P
Krok 2 Znajdź punkt wspólny B prostej i płaszczyzny
Krok 3 \(\displaystyle{ \vec{PB}=\vec{BP'}}\)
Pozdrawiam.
-
- Użytkownik
- Posty: 68
- Rejestracja: 23 paź 2008, o 18:49
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: LO
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 2 razy
Znalezc punkt symetryczny do punktu P
Jak znalezc prosta prostopadla do plaszczyzny?BettyBoo pisze:b)
Krok 1 Napisz równanie prostej \(\displaystyle{ k}\) prostopadłej do podanej płaszczyzny i przechodzącej przez P
Krok 2 Znajdź punkt wspólny B prostej i płaszczyzny
Krok 3 \(\displaystyle{ \vec{PB}=\vec{BP'}}\)
Pozdrawiam.
-
- Użytkownik
- Posty: 5356
- Rejestracja: 10 kwie 2009, o 10:22
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gliwice
- Pomógł: 1381 razy
Znalezc punkt symetryczny do punktu P
Jeśli prosta jest prostopadła do płaszczyzny, to wektor kierunkowy prostej jest równoległy (więc można przyjąć, że równy) do wektora normalnego płaszczyzny.
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.