zadanie Prosze pomocy w zadaniu
Punt A'=(-a1+2,4) jest obrazem puntku A=(-5,b+3) w symetri wzgledem osi Ox. WYznacz a i b.
-- 15 lis 2009, o 14:24 --
Umi ktoś z was to rozwiązać?
Geometra na płaszczyżnie kartezjańskiej
-
- Użytkownik
- Posty: 3101
- Rejestracja: 21 lis 2007, o 10:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zarów
- Pomógł: 635 razy
Geometra na płaszczyżnie kartezjańskiej
Obrazem punktu \(\displaystyle{ A=(c,d)}\) w tej symetrii jest \(\displaystyle{ A'=(c,-d).}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 32
- Rejestracja: 11 lis 2009, o 23:37
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Czesta
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 5 razy
Geometra na płaszczyżnie kartezjańskiej
z tego co napisal jankos
\(\displaystyle{ c = c}\)
\(\displaystyle{ d = -d}\)
no wiec
\(\displaystyle{ -1a + 2 = -5}\)
\(\displaystyle{ 4 = -(b + 3)}\)
no dalej chyba dasz rade
\(\displaystyle{ c = c}\)
\(\displaystyle{ d = -d}\)
no wiec
\(\displaystyle{ -1a + 2 = -5}\)
\(\displaystyle{ 4 = -(b + 3)}\)
no dalej chyba dasz rade