Pozostałe wierzchołki trójkąta.

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
manko_wlkp
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 36
Rejestracja: 13 maja 2008, o 07:53
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 4 razy

Pozostałe wierzchołki trójkąta.

Post autor: manko_wlkp »

W równoramiennym trójkącie prostokątnym punkt C(3,-1) jest wierzchołkiem kąta prostego. Przeciwprostokątna trójkąta zawiera się w prostej 3x-y+2=0. Wyznacz pozostałem wierzchołki tego trójkąta.

Chciałbym aby ktoś przedstawił CO PO KOLEI MAM LICZYĆ.
Awatar użytkownika
Sherlock
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2783
Rejestracja: 19 lis 2008, o 18:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Katowice
Pomógł: 739 razy

Pozostałe wierzchołki trójkąta.

Post autor: Sherlock »

Skorzystamy z tego, że w trójkącie prostokątnym środek okręgu opisanego leży na środku przeciwprostokątnej (czyli odległość wierzchołka kąta prostego od środka przeciwprostokątnej jest równa promieniowi okręgu opisanego). Pamiętamy też, że tutaj mamy trójkąt równoramienny.
1. Wyznacz równanie prostej prostopadłej do prostej 3x-y+2=0 i przechodzącej przez punkt C.
2. Punkt D to punkt przecięcia się obu prostych i zarazem środek okręgu o promieniu |CD|.
3. Policz punkty przecięcia się okręgu z prostą 3x-y+2=0 - to wierzchołki A i B.
Chimi_De_Coso
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 46
Rejestracja: 14 lis 2009, o 20:48
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: WaWa
Podziękował: 13 razy
Pomógł: 3 razy

Pozostałe wierzchołki trójkąta.

Post autor: Chimi_De_Coso »

Hej
https://www.matematyka.pl/117103.htm
Po takich wskazówkach od kolanko chyba rozwiążesz. Pzdr
ODPOWIEDZ