Kwadrat o przeciwległych bokach

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
arek2410
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 23 mar 2009, o 17:53
Płeć: Mężczyzna

Kwadrat o przeciwległych bokach

Post autor: arek2410 »

Dany jest kwadrat o przeciwległych wierzchołkach A=(3,1) , C=(-1,3). Wyznacz długość boku tego kwadratu.
Awatar użytkownika
Natasha
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 986
Rejestracja: 9 lis 2008, o 15:08
Płeć: Kobieta
Podziękował: 97 razy
Pomógł: 167 razy

Kwadrat o przeciwległych bokach

Post autor: Natasha »

Policz dł tego odcinka, tzn \(\displaystyle{ AC}\) wynik to przekątna kwadratu \(\displaystyle{ = a \sqrt{2}}\). Potem tylko dzielisz przez \(\displaystyle{ \sqrt{2}}\) i powinien wyjść bok.
ODPOWIEDZ