Rozwiazac równanie
-
- Użytkownik
- Posty: 47
- Rejestracja: 19 paź 2009, o 16:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warsaw
- Podziękował: 12 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 47
- Rejestracja: 19 paź 2009, o 16:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warsaw
- Podziękował: 12 razy
Rozwiazac równanie
piasek101 pisze:\(\displaystyle{ cosx= \pm \frac{\sqrt{2-\sqrt 2}}{2}}\) (ta wartość jest spotykana , poszukaj)
Super, a mógłbyś rozpisać to bardziej o kolei i powiedzieć jaka prosta y wychodzi .
Dobra wiem jak , prosta to wynik z cos X
-
- Użytkownik
- Posty: 128
- Rejestracja: 26 paź 2008, o 22:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wawrzeńczyce
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 14 razy
Rozwiazac równanie
\(\displaystyle{ 1-2cos^ 2x=\frac{ \sqrt{2} }{2} \\
-2cos^ 2x=\frac{ \sqrt{2} }{2}-1 \backslash \cdot (-1) \\
2cos^ 2x=1-\frac{ \sqrt{2} }{2} \backslash :2 \\
cos^ 2x=\frac{1}{2}-\frac{ \sqrt{2} }{4}=\frac{2-\sqrt{2}}{4} \backslash \sqrt{}\\
cos x=\frac{\sqrt{2-\sqrt{2}}}{2} \vee cos x=-\frac{\sqrt{2-\sqrt{2}}}{2}}\)
-2cos^ 2x=\frac{ \sqrt{2} }{2}-1 \backslash \cdot (-1) \\
2cos^ 2x=1-\frac{ \sqrt{2} }{2} \backslash :2 \\
cos^ 2x=\frac{1}{2}-\frac{ \sqrt{2} }{4}=\frac{2-\sqrt{2}}{4} \backslash \sqrt{}\\
cos x=\frac{\sqrt{2-\sqrt{2}}}{2} \vee cos x=-\frac{\sqrt{2-\sqrt{2}}}{2}}\)