witam, czy ktos moze mi wyjasnic dlaczego powierzchnia opisana rownaniem
\(\displaystyle{ S: r(sin\theta + cos\theta) = 1}\) z warunkiem \(\displaystyle{ cos\theta=0}\)
jesli przejdzie sie ze wspolrzednych sferycznych na kartezjanskie to dostane
\(\displaystyle{ \rho+z=1}\)
i dalej
\(\displaystyle{ \sqrt{x^2+y^2}+z=1}\)
czy mozna to podniesc to kwadratu?
tak aby powstalo rownanie na elipsoide?
\(\displaystyle{ x^2+y^2+z^2=1}\) czy ma byc to stozek o rownaniu \(\displaystyle{ z= 1-\sqrt{x^2+y^2}}\)
ellipsoida czy stozek?
-
- Użytkownik
- Posty: 694
- Rejestracja: 3 paź 2008, o 16:30
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 127 razy
- Pomógł: 8 razy