dla jakiej wartości parametru a

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
kakashi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 40
Rejestracja: 2 paź 2007, o 21:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Olsztyn
Podziękował: 2 razy

dla jakiej wartości parametru a

Post autor: kakashi »

Dla jakiej wartości parametru a prosta o równaniu y=ax jest styczna do okręgu O, opisanym równaniem
\(\displaystyle{ x ^{2}}\) + \(\displaystyle{ y ^{2}}\) -4x-6y+9=0
Proszę o pomoc w rozwiązaniu zadania.
JankoS
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3101
Rejestracja: 21 lis 2007, o 10:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zarów
Pomógł: 635 razy

dla jakiej wartości parametru a

Post autor: JankoS »

Dla takich, dla których równanie \(\displaystyle{ x^2+a^2x^2-4x-6ax+9=0}\) ma jedno rowiązanie, czyli którego \(\displaystyle{ \Delta=0}\).
ODPOWIEDZ