Odległość dwóch punktów.
Odległość dwóch punktów.
Punktom A i B leżącym na osi liczbowej, odpowiadają liczby\(\displaystyle{ 3m-4}\) i \(\displaystyle{ m^{2}}\)\(\displaystyle{ -m}\), gdzie m jest pewną liczbą rzeczywistą. Wyraź odległość punktów A i B w zależności od wartości m.
-
- Użytkownik
- Posty: 374
- Rejestracja: 28 sty 2009, o 19:02
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 39 razy
Odległość dwóch punktów.
odlegość liczb na osi liczbowej (czyli w jednym wymiarze) określona jest jako wartość bezwzględna ich różnicy
\(\displaystyle{ d(a,b) = |a-b| = |b-a|}\)
zatem
\(\displaystyle{ d = |3m-4 - m^2 +m | = |-m^2 +4m-4| = |m^2-4m+4| = |(m-2)^2|}\) Ponieważ kwadrat dowolnej liczby jest zawsze dodatni otrzymujemy
\(\displaystyle{ d= (m-2)^2}\)
\(\displaystyle{ d(a,b) = |a-b| = |b-a|}\)
zatem
\(\displaystyle{ d = |3m-4 - m^2 +m | = |-m^2 +4m-4| = |m^2-4m+4| = |(m-2)^2|}\) Ponieważ kwadrat dowolnej liczby jest zawsze dodatni otrzymujemy
\(\displaystyle{ d= (m-2)^2}\)