Sprawdź czy proste

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
91patii
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 164
Rejestracja: 27 lis 2008, o 22:11
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: wrocław

Sprawdź czy proste

Post autor: 91patii »

Sprawdź czy proste o równaniach \(\displaystyle{ 6x-y-2=0}\), \(\displaystyle{ 2x-y+4=0}\), \(\displaystyle{ x+y=0}\) przecinaja sie w jednym punkcie.

Zrobiłam układ równań do 1 i 2 równania... wyszło mi tak 'x=\(\displaystyle{ \frac{3}{2}}\) oraz \(\displaystyle{ y=7}\)

x i y podstawiłam to ostatniego równania : \(\displaystyle{ x+y=0}\) Jeżeli mi wysżło że lewa strona nie równa się prawej to znaczy że się nie przecinają ? a jezeli wyszłoby ze lewa strona rowna sie prawej stronie, to znaczy ze sie przecinaja ? ;]

prosze o odp
Awatar użytkownika
Sherlock
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2783
Rejestracja: 19 lis 2008, o 18:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Katowice
Pomógł: 739 razy

Sprawdź czy proste

Post autor: Sherlock »

Tak
ODPOWIEDZ