Wierzchołkami trójkąta ABC są punkty:\(\displaystyle{ A=(4,1), B=(7,5), C=(0,4)}\) . Sprawdź czy trójkąt ma oś symetrii. Jeżeli tak, to napisz równanie tej osi.
Obliczyłam długości boków i wyszło tak
|AB|=5
|AC|=5
|BC|=5\(\displaystyle{ \sqrt{2}}\)
jak mam teraz wyznaczyc to równanie ?
PS. Ten trójkąt ma oś symetrii która wygląda tak : \(\displaystyle{ y= -7x+29}\), ( pisze w odpowiedziach) ale jak mam do tego dojsc? Prosze o rozwiązanie.
Wierzchołkami trójkąta ABC są punkty
- Sherlock
- Użytkownik
- Posty: 2783
- Rejestracja: 19 lis 2008, o 18:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice
- Pomógł: 739 razy
Wierzchołkami trójkąta ABC są punkty
Masz trójkąt równoramienny - wyznacz środek podstawy (punkt D) oraz prostą k zawierającą podstawę. Następnie wyznacz równanie prostej prostopadłej do prostej k, przechodzącej przez punkt D.
- Sherlock
- Użytkownik
- Posty: 2783
- Rejestracja: 19 lis 2008, o 18:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice
- Pomógł: 739 razy
Wierzchołkami trójkąta ABC są punkty
Czego nie rozumiesz?
Popatrz, masz trójkąt równoramienny więc osią symetrii jest prosta która zawiera wysokość opadającą na podstawę. Szukamy zatem wzoru prostej zawierającej podstawę (z tego co widzę to punkty B i C). Prosta zawierająca wysokość jest prostopadła do poprzedniej prostej więc współczynnik kierunkowy: \(\displaystyle{ a'= -\frac{1}{a}}\). Tyle, że takich prostych jest nieskończenie wiele Wysokość pada na środek podstawy więc liczymy środek odcinka BC - to punkt D. Podstawiając jego współrzędne wyliczymy współczynnik b szukanej prostej.
Popatrz, masz trójkąt równoramienny więc osią symetrii jest prosta która zawiera wysokość opadającą na podstawę. Szukamy zatem wzoru prostej zawierającej podstawę (z tego co widzę to punkty B i C). Prosta zawierająca wysokość jest prostopadła do poprzedniej prostej więc współczynnik kierunkowy: \(\displaystyle{ a'= -\frac{1}{a}}\). Tyle, że takich prostych jest nieskończenie wiele Wysokość pada na środek podstawy więc liczymy środek odcinka BC - to punkt D. Podstawiając jego współrzędne wyliczymy współczynnik b szukanej prostej.