Wierzchołkami trójkąta ABC

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
91patii
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 164
Rejestracja: 27 lis 2008, o 22:11
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: wrocław

Wierzchołkami trójkąta ABC

Post autor: 91patii »

Wierzchołkami trójkąta ABC są punkty: A=(-2,-1) B=(6,1) C=(7,10). Napisz równanie środkowej CD.

Prosze o rozwiązanie !
Awatar użytkownika
Sherlock
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2783
Rejestracja: 19 lis 2008, o 18:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Katowice
Pomógł: 739 razy

Wierzchołkami trójkąta ABC

Post autor: Sherlock »

Wyznacz współrzędne środka odcinka AB (czyli punktu D), następnie wzór prostej CD.
91patii
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 164
Rejestracja: 27 lis 2008, o 22:11
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: wrocław

Wierzchołkami trójkąta ABC

Post autor: 91patii »

dzieki ) wszyskto wyszlo dobrze :]
ODPOWIEDZ