Wierzchołek C

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
leydismili
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 1 lis 2009, o 18:01
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Olsztyn

Wierzchołek C

Post autor: leydismili »

Punkty A=(3,1) i B=(7,3) są kolejnymi wierzchołkami kwadratu . Wyznacz współrzędne wierzchołka C tego kwadratu.
Wyznaczylam długość odcinka |AB| 2pierwiastki z 5
Wyznaczylam prostą przechodzącą przez A i B y=1/2x -1/2
Teraz chciałabym obliczyć prosta prostopadłą do prostej AB przechodzącą przez punkt B, i caaaałkowicie nie wiem jak mam to zrobić
Pomocy !
Awatar użytkownika
klaustrofob
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1984
Rejestracja: 11 lis 2007, o 07:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: inowrocław
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 607 razy

Wierzchołek C

Post autor: klaustrofob »

po co proste prostopadłe? wyznaczasz wektor \(\displaystyle{ \vec{AB} =[7-3,3-1]=[4,2]}\) i bierzesz prostopadły do niego wektor o tej samej długości \(\displaystyle{ [-4,2]}\). zaczepiasz go w punkcie B - koniec zaczepionego wektora wskazuje na punkt C=(7,3)+[-4,2]=(3,5). ten sam wektor zaczepiasz w punkcie A i otrzymujesz punkt D o współrzędnych D=(3,1)+[-4,2]=[-1,3]. jest jeszcze druga możliwość - wziąć wektor [4,-2], ale teraz obliczenia wykonasz samodzielnie.
leydismili
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 1 lis 2009, o 18:01
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Olsztyn

Wierzchołek C

Post autor: leydismili »

Gdybym mogla wykonać te zadanie takim sposobem to już dawno miałabym zadanie zrobione,
jednak nie moge, taka wole nauczyciela by zrobić to innym sposobem, wiec nadal jezeli ktoś mógłby mi pomóc to prosze o odpowiedź.
Awatar użytkownika
Sherlock
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2783
Rejestracja: 19 lis 2008, o 18:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Katowice
Pomógł: 739 razy

Wierzchołek C

Post autor: Sherlock »

Prosta jest prostopadła do prostej \(\displaystyle{ y=ax+b}\) gdy jej współczynnik kierunkowy \(\displaystyle{ a'= - \frac{1}{a}}\). Współczynnik b wyznaczysz podstawiając punkt B.
ODPOWIEDZ