Oś rzędnych

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
Agu?91
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 67
Rejestracja: 10 paź 2009, o 23:45
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Lublin
Podziękował: 2 razy

Oś rzędnych

Post autor: Agu?91 »

Prosta o równaniu 2x+my-1=0 jest równoległa do osi rzędnych y, gdy m jest równe:
A)1
B)0
C)-1
D)2
Goter
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 293
Rejestracja: 22 lis 2008, o 18:11
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Białystok
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 85 razy

Oś rzędnych

Post autor: Goter »

\(\displaystyle{ my = -2x+1}\)

Jak widać m musi być równe zero, wtedy będziemy mieli prostą \(\displaystyle{ -2x+1=0}\), która jest równoległa do osi rzędnych. W każdym innym przypadku dostaniemy funkcję liniową, która nie spełnia warunków zadania.
ODPOWIEDZ