Jakie będą ogniska hiperboli

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
winfast29
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 340
Rejestracja: 27 wrz 2008, o 15:11
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gniew
Podziękował: 199 razy

Jakie będą ogniska hiperboli

Post autor: winfast29 »

Jakie będą ogniska hiperboli

\(\displaystyle{ y^2 - x^2 = 1}\)
luka52
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8601
Rejestracja: 1 maja 2006, o 20:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 47 razy
Pomógł: 1816 razy

Jakie będą ogniska hiperboli

Post autor: luka52 »

Hiperbola o równaniu \(\displaystyle{ \tfrac{x^2}{a^2} - \tfrac{y^2}{b^2} = 1}\) ma ogniska w punktach \(\displaystyle{ (-c,0), \;(c,0)}\), gdzie \(\displaystyle{ c = \sqrt{a^2 + b^2}}\).
ODPOWIEDZ