Oblicz dla jakiej wartości m proste k,l,p

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
91patii
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 164
Rejestracja: 27 lis 2008, o 22:11
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: wrocław

Oblicz dla jakiej wartości m proste k,l,p

Post autor: 91patii »

Oblicz dla jakiej wartości m proste k,l,p przecinaja się w jednym punkcie, gdy:
A) \(\displaystyle{ k: 3x+2y-6=0}\) , \(\displaystyle{ l: x+y-1=0}\) , \(\displaystyle{ p: 2x+2y+m=0}\)

prosze o rozwiazanie , jak to zrobic?
maise
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1327
Rejestracja: 25 maja 2008, o 15:36
Płeć: Kobieta
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 335 razy

Oblicz dla jakiej wartości m proste k,l,p

Post autor: maise »

oblicz x i y z dwóch pierwszych równań, potem podstaw je do trzeciego równania (będziesz mieć jedną niewiadomą-m)
ODPOWIEDZ