oblicz współrzędne punktu
-
- Użytkownik
- Posty: 42
- Rejestracja: 15 paź 2009, o 16:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Częstochowa
- Podziękował: 1 raz
oblicz współrzędne punktu
Punkty A=(2,0) i B=(12,0) są wierzchołkami trójkąta prostokątnego ABC o przeciwprostokątnej AB. Wierzchołek C leży na prostej o równaniu y=x. Oblicz współrzędne punktu C
- Sherlock
- Użytkownik
- Posty: 2783
- Rejestracja: 19 lis 2008, o 18:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice
- Pomógł: 739 razy
oblicz współrzędne punktu
Zauważ, że środek okręgu opisanego na trójkącie prostokątnym leży pośrodku przeciwprostokątnej (kąt wpisany oparty na średnicy jest kątem prostym). Wyznacz środek odcinka AB (oznaczmy go O) - to środek naszego okręgu, zaś |AO|=|OB| to długość promienia. Pozostaje policzyć punkty przecięcia się okręgu z prostą y=x