Wierzchołkami trójkąta ABC są punkty \(\displaystyle{ A=(-2,-1)}\), \(\displaystyle{ B=(6,1)}\) i \(\displaystyle{ C=(7,10)}\). Napisz równanie środkowej CD.
Powiem tyle. Punkt D jest środkiem boku AB. Obliczyłam S i współrzedne punktu D wyszły (2,0)
ale jak znalezc równanie prostek ?
Wierzchołkami trójkąta ABC są punkty
Wierzchołkami trójkąta ABC są punkty
Ostatnio zmieniony 8 lis 2009, o 12:16 przez 91patii, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 1327
- Rejestracja: 25 maja 2008, o 15:36
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 335 razy
Wierzchołkami trójkąta ABC są punkty
podstawiasz te współrzędne do równania prostej i masz układ równań:
\(\displaystyle{ \begin{cases}
y_{D}=ax_{D}+b\\
y_{C}=ax_{C}+b
\end{cases}}\)
edit:
pomyłka, środkowa jest odcinkiem łączącym punkty C i D, czyli równanie prostej musi przechodzić przez te odcinki
\(\displaystyle{ \begin{cases}
y_{D}=ax_{D}+b\\
y_{C}=ax_{C}+b
\end{cases}}\)
edit:
pomyłka, środkowa jest odcinkiem łączącym punkty C i D, czyli równanie prostej musi przechodzić przez te odcinki
Ostatnio zmieniony 8 lis 2009, o 12:23 przez maise, łącznie zmieniany 1 raz.
Wierzchołkami trójkąta ABC są punkty
Ok do pierwsszego równania podstawiam wspólrzedne punktu D
a do drugiego równania co ?
a do drugiego równania co ?