Boki AB i AC trojkata ABC

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
91patii
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 164
Rejestracja: 27 lis 2008, o 22:11
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: wrocław

Boki AB i AC trojkata ABC

Post autor: 91patii »

Boki AB i AC trojkata ABC zawarte odpowiednio w prostych o równaniach \(\displaystyle{ x+y-7=0}\) i \(\displaystyle{ x=0}\). Oblicz współrzędne wierzchołków B i C, gdy srodkiem boku BC jest punkt S=(2,2)

Prosze o rozwiązanie. Albo co po kolei zrobic ;] z góry dzięki.
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23493
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3263 razy

Boki AB i AC trojkata ABC

Post autor: piasek101 »

\(\displaystyle{ B(x_B; -x_B+7)}\) (bo leży na prostej x+y-7=0)

\(\displaystyle{ C(0;y_C)}\) (bo leży na x = 0)

Zachodzi :

\(\displaystyle{ 0,5(x_B+0)=x_S}\) (bo S jest środkiem BC)

\(\displaystyle{ 0,5(-x_B+7+y_C)=y_S}\) (bo ...)
91patii
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 164
Rejestracja: 27 lis 2008, o 22:11
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: wrocław

Boki AB i AC trojkata ABC

Post autor: 91patii »

można dokładniej ?
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23493
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3263 razy

Boki AB i AC trojkata ABC

Post autor: piasek101 »

91patii pisze:można dokładniej ?
Przecież w pierwszym równaniu jest jedna niewiadoma, jak ją wyznaczysz - w drugim też będzie tylko jedna.
ODPOWIEDZ