Punkt C=(2,8) jest wierzcholkiem trapezu ABCD.Podstawa AB tego trapezu zawarta jest w prostej o rownaniu y=6x+4. Zatem podstawa CD trapezu zawiera sie w prostej o rownaniu:
A)y=-6X-4
B)y=6X+4
C)y-6x+4=0
D)y+6x-4=0
Czy mógłby mi ktos pokazac jak to rozwiazac a nie tylko "zaznaczyc" odpowiedz. Z gory dziekuje.
Punkt C
-
- Użytkownik
- Posty: 37
- Rejestracja: 5 lis 2009, o 20:05
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 22 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 1086
- Rejestracja: 22 paź 2009, o 19:37
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polen
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 306 razy
Punkt C
podstawy sa równoległe więc proste też musza być równoległe. Proste sa równoległe gdy mają ten sam współczynnik kierunkowy ( w tym przypadku 6)
y=ax+b Rightarrow y=6x+b
\(\displaystyle{ y(2)=8 \Rightarrow 6 \cdot 2+b = 8}\)
\(\displaystyle{ 12+b=8}\)
\(\displaystyle{ b=-4}\)
czyli druga podstawa zawiera sie w prostej o równaniu \(\displaystyle{ y=6x-4 \Rightarrow y-6x+4=0}\)
y=ax+b Rightarrow y=6x+b
\(\displaystyle{ y(2)=8 \Rightarrow 6 \cdot 2+b = 8}\)
\(\displaystyle{ 12+b=8}\)
\(\displaystyle{ b=-4}\)
czyli druga podstawa zawiera sie w prostej o równaniu \(\displaystyle{ y=6x-4 \Rightarrow y-6x+4=0}\)