Punkty A=(-1,3) i C=(7,9) są przeciwległymi wierzchołkami prostokąta ABCD.Promień okręgu opisanego na tym prostokącie jest równy:
A)10
B)6 \(\displaystyle{ \sqrt{2}}\)
C)5
D)3\(\displaystyle{ \sqrt{2}}\)
Czy mógłby mi ktos pokazac jak to rozwiazac a nie tylko "zaznaczyc" odpowiedz. Z gory dziekuje
Punkty A
-
- Użytkownik
- Posty: 37
- Rejestracja: 5 lis 2009, o 20:05
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 22 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 564
- Rejestracja: 30 lip 2009, o 09:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 122 razy
Punkty A
Jezeli okrag opiszemy na prostakacie to wierzcholki prostokata naleza do okregu,a srodek okregu jest jednoczesnie punktem przeciecia przekatnych prostokata, a co za tym idzie przekatna prostokata jest rowna srednicy okregu opisanego na tym prostokacie.
Czyli \(\displaystyle{ r = \frac{ \left|AC \right| }{2}}\)
Czyli \(\displaystyle{ r = \frac{ \left|AC \right| }{2}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 1086
- Rejestracja: 22 paź 2009, o 19:37
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polen
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 306 razy
Punkty A
promień okręgu opisanego na prostokacie jest równy połowie przekatnej czyli musimy obliczyć dł. przekatne AC
\(\displaystyle{ |AC| = \sqrt{(7-(-1))^2 + (9-3)^2} = \sqrt{8^2 + 6^2} = \sqrt{64+36} = \sqrt{100}=10}\)
\(\displaystyle{ r= \frac{1}{2}|AC| = 5}\)
\(\displaystyle{ |AC| = \sqrt{(7-(-1))^2 + (9-3)^2} = \sqrt{8^2 + 6^2} = \sqrt{64+36} = \sqrt{100}=10}\)
\(\displaystyle{ r= \frac{1}{2}|AC| = 5}\)