Środek S okręgu o równaniu \(\displaystyle{ x^{2}+y^{2}- 4x - 8y + 4 = 0}\) ma współrzędne:
A) (-2,4),
B) (2,4),
C) (4,2),
D) (-2,-4).
Czy mógłby mi ktoś pokazać jak to rozwiązać a nie tylko "zaznaczyć" odpowiedz. Z góry dziękuję.
Środek S okręgu o równaniu
-
- Użytkownik
- Posty: 669
- Rejestracja: 25 mar 2008, o 15:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wysokie Mazowieckie
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 198 razy
Środek S okręgu o równaniu
\(\displaystyle{ x^{2}+y^{2}- 4x - 8y + 4 = 0\\
x^2 - 4x + y^2-8y+4=0\\
x^2 - 4x + 4 - 4 + y^2-8y + 16 - 16 +4=0\\
(x-2)^2 -4 + (y-4)^2 -16 + 4=0\\
(x-2)^2 + (y-4)^2=16\\
(x-2)^2 + (y-4)^2=4^2\\
S=(2,4)}\)
x^2 - 4x + y^2-8y+4=0\\
x^2 - 4x + 4 - 4 + y^2-8y + 16 - 16 +4=0\\
(x-2)^2 -4 + (y-4)^2 -16 + 4=0\\
(x-2)^2 + (y-4)^2=16\\
(x-2)^2 + (y-4)^2=4^2\\
S=(2,4)}\)