Obliczyć długość wektora a

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
winfast29
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 340
Rejestracja: 27 wrz 2008, o 15:11
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gniew
Podziękował: 199 razy

Obliczyć długość wektora a

Post autor: winfast29 »

Obliczyć długość wektora \(\displaystyle{ a = 2u-3v}\) wiedząc, że długość \(\displaystyle{ u=v=2}\) i kąt między u i v = 60 stopni.
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Obliczyć długość wektora a

Post autor: piasek101 »

Zrób rysunek, zobacz trójkąt o bokach: 2u; 3v i danym kacie między nimi.

Idzie z tw. kosinusów.
ODPOWIEDZ