Współrzędne x i y punktów..

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
91patii
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 164
Rejestracja: 27 lis 2008, o 22:11
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: wrocław

Współrzędne x i y punktów..

Post autor: 91patii »

Współrzędne \(\displaystyle{ x}\) i \(\displaystyle{ y}\) punktów równoodległych od punktów \(\displaystyle{ A=(0,-3)}\) i \(\displaystyle{ B=(6,3)}\) spełniają warunek
A) \(\displaystyle{ y= -x+6}\)
B) \(\displaystyle{ y= -x+3}\)
C) \(\displaystyle{ y= 2x+3}\)
D) \(\displaystyle{ y= x-6}\)

Proszę nie tylko zaznaczyć prawidłową odpowiedź ale także napisać jak to powiązać, z góry dzięki
lukasz1804
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4438
Rejestracja: 17 kwie 2007, o 13:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 1313 razy

Współrzędne x i y punktów..

Post autor: lukasz1804 »

Wykorzystaj fakt, że zbiorem punktów równoodległych od końców odcinka jest jego symetralna, tj. prosta prostopadła do odcinka i przechodząca przez jego środek.
91patii
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 164
Rejestracja: 27 lis 2008, o 22:11
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: wrocław

Współrzędne x i y punktów..

Post autor: 91patii »

jakaś większa podpowiedź ?
lukasz1804
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4438
Rejestracja: 17 kwie 2007, o 13:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 1313 razy

Współrzędne x i y punktów..

Post autor: lukasz1804 »

Wyznacz równanie prostej przechodzącej przez punkty A i B. Oprócz tego wyznacz współrzędne środka odcinka AB (ze wzoru na współrzędne środka odcinka) i w końcu równanie prostej prostopadłej do prostej AB i przechodzącej przez punkt C (szukanej prostej), korzystając z warunku prostopadłości prostych.
ODPOWIEDZ