Kolejnymi wierzcholkami rownolegloboku ABCD sa punkty A=(-1,3), B(1,1) i C=(3,5).Srodkiem symetrii rownolegloboku jest punkt S o wspolrzednych :
A)(4,2)
B)(4,4)
C)(1,4)
D)(-2,-1)
Czy mógłby mi ktos pokazac jak to rozwiazac a nie tylko "zaznaczyc" odpowiedz. Z gory dziekuje.
Kolejnymi wierzcholkami
-
- Użytkownik
- Posty: 37
- Rejestracja: 5 lis 2009, o 20:05
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 22 razy
- mathX
- Użytkownik
- Posty: 648
- Rejestracja: 1 lis 2008, o 15:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 116 razy
Kolejnymi wierzcholkami
Weźmy punkty A i C. Są to punkty przeciwległe w równoległoboku. Odcinek AC jest przkątną równoległoboku. Środek symetrii musisz leżec na środku odcinka AC (zastanów się dlaczego). Niech będzie to punkt S.
Środek odcinka znajdujemy ze wzoru:
\(\displaystyle{ x_{S}= \frac{x_{A}+x_{B}}{2}}\)
\(\displaystyle{ y_{S}=\frac{y_{A}+y_{B}}{2}}\)
Odpowiedź:
Pozdrawiam.
Środek odcinka znajdujemy ze wzoru:
\(\displaystyle{ x_{S}= \frac{x_{A}+x_{B}}{2}}\)
\(\displaystyle{ y_{S}=\frac{y_{A}+y_{B}}{2}}\)
Odpowiedź:
Ukryta treść: