Proste o rownaniach

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
rudablondyna
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 37
Rejestracja: 5 lis 2009, o 20:05
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 22 razy

Proste o rownaniach

Post autor: rudablondyna »

Proste o rownaniach ax+3y-1=0 i (a+1)x+7y+1=0 przecinaja sie w punkcie K=(2,-1), gdy:
A) a=-2
B)a=-1
C)a=1
D)a=2



Czy mógłby mi ktos pokazac jak to rozwiazac a nie tylko "zaznaczyc" odpowiedz. Z gory dziekuje.
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Proste o rownaniach

Post autor: piasek101 »

Tak jak ,,tam" - wstaw np pierwsze (a) do równań, rozwiąż ich układ i sprawdź czy otrzymasz współrzędne podanego punktu.

Istnieją też inne sposoby np wstawić współrzędne punktu do równań i obliczać (a).
ODPOWIEDZ