prosta o równaniu

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
rudablondyna
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 37
Rejestracja: 5 lis 2009, o 20:05
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 22 razy

prosta o równaniu

Post autor: rudablondyna »

Prosta o równaniu 2x+my-1=0 jest rowna do osi y, gdy:
A) m=0
B)m=1
C)m=-1
D)m=-2

Czy mógłby mi ktos pokazac jak to rozwiazac a nie tylko "zaznaczyc" odpowiedz. Z gory dziekuje.
barakuda
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1086
Rejestracja: 22 paź 2009, o 19:37
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polen
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 306 razy

prosta o równaniu

Post autor: barakuda »

Chyba równoległa a nie równa

prosta jest równoległa do osi y gdy y=0 a więc m musi być równe 0
ODPOWIEDZ