Dwoma Kolejnymi wierzchołkami kwadratu sa punkty A=(-1,6)i B=(4,1).Obwod tego kwadratu jest rowny:
A)20
B)20\(\displaystyle{ \sqrt{2}}\)
C)5\(\displaystyle{ \sqrt{2}}\)
D)50
Czy mógłby mi ktos pokazac jak to rozwiazac a nie tylko "zaznaczyc" odpowiedz. Z gory dziekuje
Dwoma Kolejnymi wierzcholkami
-
- Użytkownik
- Posty: 37
- Rejestracja: 5 lis 2009, o 20:05
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 22 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 1086
- Rejestracja: 22 paź 2009, o 19:37
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polen
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 306 razy
Dwoma Kolejnymi wierzcholkami
długości boków w kwadracie sa sobie równe więc wystarczy obliczyć długośc odcinka |AB| a następnie podstawić do wzoru na obwód
Wzór na dł.odcinka
\(\displaystyle{ |AB| = \sqrt{(x_{b}-x_{a})^2+(y_{b}-y_{a})^2}}\)
\(\displaystyle{ |AB| = \sqrt{(4-(-1))^2 + (1-6)^2} = \sqrt{5^2 + (-5)^2} = \sqrt{25+25}= \sqrt{50}=5 \sqrt{2}}\)
\(\displaystyle{ Ob= a \cdot |AB| = 4 \cdot 5 \sqrt{2}= 20 \sqrt{2}}\)
Wzór na dł.odcinka
\(\displaystyle{ |AB| = \sqrt{(x_{b}-x_{a})^2+(y_{b}-y_{a})^2}}\)
\(\displaystyle{ |AB| = \sqrt{(4-(-1))^2 + (1-6)^2} = \sqrt{5^2 + (-5)^2} = \sqrt{25+25}= \sqrt{50}=5 \sqrt{2}}\)
\(\displaystyle{ Ob= a \cdot |AB| = 4 \cdot 5 \sqrt{2}= 20 \sqrt{2}}\)