promien okregu o rownaniu \(\displaystyle{ x^{2}}\)+\(\displaystyle{ y^{2}}\)-2x+2y-10=0 jest rowny;
A)10
B)12
C)2\(\displaystyle{ \sqrt{3}}\)
D)3 \(\displaystyle{ \sqrt{2}}\)
Czy mógłby mi ktos pokazac jak to rozwiazac a nie tylko "zaznaczyc" odpowiedz. Z gory dziekuje
promien okregu o rownaniu
-
- Użytkownik
- Posty: 37
- Rejestracja: 5 lis 2009, o 20:05
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 22 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 1086
- Rejestracja: 22 paź 2009, o 19:37
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polen
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 306 razy
promien okregu o rownaniu
\(\displaystyle{ (x-a)^2 + (y-b)^2 = r^2}\)
\(\displaystyle{ x^2+y^2 - 2x+2y-10=0}\)
\(\displaystyle{ x^2+y^2-2x+2y+1+1-12 = 0}\)
\(\displaystyle{ (x-1)^2 + (x+1)^2 = 12}\)
\(\displaystyle{ r^2=12}\)
\(\displaystyle{ r= \sqrt{12}=2 \sqrt{3}}\)
\(\displaystyle{ x^2+y^2 - 2x+2y-10=0}\)
\(\displaystyle{ x^2+y^2-2x+2y+1+1-12 = 0}\)
\(\displaystyle{ (x-1)^2 + (x+1)^2 = 12}\)
\(\displaystyle{ r^2=12}\)
\(\displaystyle{ r= \sqrt{12}=2 \sqrt{3}}\)