Prosta K jest styczna do okregu o rownaniu \(\displaystyle{ (x-1)^{2}}\)+\(\displaystyle{ (y+4)^{2}}\)=16.odleglosc srodka okregu od prostej jest rowna :
A)17
B)16
C)4
D)2\(\displaystyle{ \sqrt{3}}\)
Czy mógłby mi ktos pokazac jak to rozwiazac a nie tylko "zaznaczyc" odpowiedz. Z gory dziekuje
Prosta K
-
- Użytkownik
- Posty: 37
- Rejestracja: 5 lis 2009, o 20:05
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 22 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 1086
- Rejestracja: 22 paź 2009, o 19:37
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polen
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 306 razy
Prosta K
odległość stycznej od środka okregu jest równa długości promienia tego okręgu
Równanie ogólne okręgu ma postać \(\displaystyle{ (x-a)^2 + (y-b)^2 = r^2}\)
w twoim równaniu \(\displaystyle{ r^2 = 16 \ wiec \ r=4}\)
Równanie ogólne okręgu ma postać \(\displaystyle{ (x-a)^2 + (y-b)^2 = r^2}\)
w twoim równaniu \(\displaystyle{ r^2 = 16 \ wiec \ r=4}\)