Witam mam zadanie "Oblicz odległość punktu A od prostej l, wiedząc, że:
a) \(\displaystyle{ f(x)= -3x + 5 A= (-3,5)]}\)
b) \(\displaystyle{ f(x)= x + 3 A= (0,4)}\)
i chcę to obliczyć wzorem na odległość punktu z tym, że wzór jest \(\displaystyle{ A \cdot x_o + B \cdot y_0 + C}\)
i tutaj nie wiem, czy trzeba to do takiej postaci doprowadzić, czy co ?!
Jeśli dobrze myślę to bardzo proszę o przekształcenie obu przykładów.
Pozdrawiam
odleglosc od punktu A od prostej
odleglosc od punktu A od prostej
Ostatnio zmieniony 6 lis 2009, o 14:03 przez czeslaw, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
odleglosc od punktu A od prostej
No a jak wygląda wzor.? Zapisz nam ten wzor i powiedz co oznaczją kolejne literki w tym wzorze. Wtedy zrozumiesz czego nie rozumiesz
odleglosc od punktu A od prostej
chodzi mi o 1szy przykład, po Twoim przekształceniu czy y nie ma być po prawej stronie ?
odleglosc od punktu A od prostej
a) \(\displaystyle{ y=-3x+5}\)
b) \(\displaystyle{ y+3x-5=0}\)
a) \(\displaystyle{ d = \frac{| 9 + 5 + 5 |}{\sqrt{10}}}\)
dobrze podstawiłem w pierwszym przykładzie ?
b) \(\displaystyle{ y+3x-5=0}\)
a) \(\displaystyle{ d = \frac{| 9 + 5 + 5 |}{\sqrt{10}}}\)
dobrze podstawiłem w pierwszym przykładzie ?
Ostatnio zmieniony 6 lis 2009, o 14:02 przez czeslaw, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Polecam jednak nauczyć się podstaw LaTeXa, od tego jest instrukcja.
Powód: Polecam jednak nauczyć się podstaw LaTeXa, od tego jest instrukcja.