ile boków ma ten wielokat
ile boków ma ten wielokat
liczba przekątnych pewnego wielokąta jest 9 razy większ od liczby jego boków.ile boków ma ten wielokat? ile wynosi suma miar kątów wewnętrznych wielokata wypukłego jezeli liczba przekątnych jest 3 razy większa od liczby jego boków?
-
- Użytkownik
- Posty: 1567
- Rejestracja: 15 gru 2008, o 16:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ostrzeszów/Wrocław
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 398 razy
ile boków ma ten wielokat
pierwsze
\(\displaystyle{ \frac{n(n-3)}{2}= 9n}\)
-- 5 listopada 2009, 23:34 --
drugie
\(\displaystyle{ \frac{n(n-3)}{2}=3n}\)
A zwór na sumę miar kątów wenwętrznych to
\(\displaystyle{ (n-2) \cdot 180*}\)
\(\displaystyle{ \frac{n(n-3)}{2}= 9n}\)
-- 5 listopada 2009, 23:34 --
drugie
\(\displaystyle{ \frac{n(n-3)}{2}=3n}\)
A zwór na sumę miar kątów wenwętrznych to
\(\displaystyle{ (n-2) \cdot 180*}\)