długości odcinka łączacego srodki ramion i podstaw
długości odcinka łączacego srodki ramion i podstaw
na okregu opisano trapez równoramienny którego obwód wynosi 30 cm. róznica długości podstaw trapezu jest równa 7 cm.oblicz długość odcinka łączacego środki ramion trapezu i długości podstaw trapezu.
-
- Użytkownik
- Posty: 1086
- Rejestracja: 22 paź 2009, o 19:37
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polen
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 306 razy
długości odcinka łączacego srodki ramion i podstaw
\(\displaystyle{ a+b+2c=30}\)
Jeżeli trapez mozna opisać naokrągu to \(\displaystyle{ a+b = 2c}\)
\(\displaystyle{ b=a-7}\)
a+a-7 = 2c Rightarrow \(\displaystyle{ c= \frac{2a-7}{2}}\)
\(\displaystyle{ a+a-7+2 \cdot \frac{2a-7}{2}=30}\)
\(\displaystyle{ 2a-7+2a-7=30}\)
\(\displaystyle{ 4a = 44 \Rightarrow a=11}\)
\(\displaystyle{ b=11-7=4}\)
\(\displaystyle{ c= \frac{22-7}{2} = 7,5}\)
\(\displaystyle{ k= \frac{a+b}{2} = \frac{11+4}{2}=7,5}\)
Jeżeli trapez mozna opisać naokrągu to \(\displaystyle{ a+b = 2c}\)
\(\displaystyle{ b=a-7}\)
a+a-7 = 2c Rightarrow \(\displaystyle{ c= \frac{2a-7}{2}}\)
\(\displaystyle{ a+a-7+2 \cdot \frac{2a-7}{2}=30}\)
\(\displaystyle{ 2a-7+2a-7=30}\)
\(\displaystyle{ 4a = 44 \Rightarrow a=11}\)
\(\displaystyle{ b=11-7=4}\)
\(\displaystyle{ c= \frac{22-7}{2} = 7,5}\)
\(\displaystyle{ k= \frac{a+b}{2} = \frac{11+4}{2}=7,5}\)