Odleglosc srodkow dwoch okregow o rownaniu \(\displaystyle{ x^2 +y ^2 =3}\) i \(\displaystyle{ x ^2 +y ^2 -2x=0}\) jest rowna
A) 1,
B) 2,
C) 3,
D) 4.
Czy mógłby mi ktos pokazac jak to rozwiazac a nie tylko "zaznaczyc" odpowiedz. Z gory dziekuje
Odleglosc srodkow
-
- Użytkownik
- Posty: 37
- Rejestracja: 5 lis 2009, o 20:05
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 22 razy
Odleglosc srodkow
Ostatnio zmieniony 5 lis 2009, o 20:23 przez lorakesz, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
-
- Użytkownik
- Posty: 669
- Rejestracja: 25 mar 2008, o 15:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wysokie Mazowieckie
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 198 razy
Odleglosc srodkow
\(\displaystyle{ x^2 +y ^2 =3\\
S_1=(0,0)}\)
\(\displaystyle{ x ^2 +y ^2 -2x=0\\
x ^2 -2x+1 -1 +y ^2 =0\\
(x-1)^2+y ^2 =1\\
S_2=(1,0)\\}\)
\(\displaystyle{ |S_1S_2|=\sqrt{(x_1-x_2)^2-(y_1-y_2)^2}=1}\)
S_1=(0,0)}\)
\(\displaystyle{ x ^2 +y ^2 -2x=0\\
x ^2 -2x+1 -1 +y ^2 =0\\
(x-1)^2+y ^2 =1\\
S_2=(1,0)\\}\)
\(\displaystyle{ |S_1S_2|=\sqrt{(x_1-x_2)^2-(y_1-y_2)^2}=1}\)