Prosta o rownaniu

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
rudablondyna
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 37
Rejestracja: 5 lis 2009, o 20:05
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 22 razy

Prosta o rownaniu

Post autor: rudablondyna »

Prosta o rownaniu y=(a-1)x+5 jest rownolegla do prostej o rownaniu y- 3x+1, gdy
A) a=3
B)a=4
C)a=2
D)a=1
Czy mógłby mi ktos pokazac jak to rozwiazac a nie tylko "zaznaczyc" odpowiedz. Z gory dziekuje
Awatar użytkownika
Sherlock
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2783
Rejestracja: 19 lis 2008, o 18:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Katowice
Pomógł: 739 razy

Prosta o rownaniu

Post autor: Sherlock »

Proste równoległe mają ten sam współczynnik kierunkowy.
rudablondyna
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 37
Rejestracja: 5 lis 2009, o 20:05
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 22 razy

Prosta o rownaniu

Post autor: rudablondyna »

a mógłbyś trochę jaśniej ?
Awatar użytkownika
Sherlock
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2783
Rejestracja: 19 lis 2008, o 18:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Katowice
Pomógł: 739 razy

Prosta o rownaniu

Post autor: Sherlock »

Przykład: prosta równoległa do prostej y=2x+3 ma postać y=2x+b - proste równoległe mają zatem ten sam współczynnik kierunkowy. W Twoim zadaniu jedna z prostych ma współczynnik kierunkowy 3 (zakładam, że funkcja ma postać y=3x+1, zerknij do treści ), a druga ma współczynnik (a-1). By proste były równoległe musi zachodzić równość:
\(\displaystyle{ 3=a-1}\)
ODPOWIEDZ