witam taki prosty wydawało by się problem a nie mogę sobie poradzić
chciałbym aby komputer policzył mi odległość punktu od prostej co wymaga wzoru którego nie mogę wyprowadzić, mam dane współrzędne 2 punktów przez które przechodzi prosta i trzeciego punktu od którego potrzebuję odległość
pozdrawiam
odległość punktu od prostej
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
odległość punktu od prostej
Wzór na prostą przechodzącą przez dwa punkty A i B
\(\displaystyle{ y-y_{A}=\frac{y_{B}-y_{A}}{x_{B}-x_{A}}\cdot(x-x_{A})}\)
Wzór na odległość punktu P od prostej (postać prostej \(\displaystyle{ Ax+By+C=0}\))
\(\displaystyle{ d=\frac{|Ax_{p}+By_{p}+C|}{\sqrt{A^2+B^2}}}\)
\(\displaystyle{ y-y_{A}=\frac{y_{B}-y_{A}}{x_{B}-x_{A}}\cdot(x-x_{A})}\)
Wzór na odległość punktu P od prostej (postać prostej \(\displaystyle{ Ax+By+C=0}\))
\(\displaystyle{ d=\frac{|Ax_{p}+By_{p}+C|}{\sqrt{A^2+B^2}}}\)