Wyznaczyc srodek i promien okregu o równaniu

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
djsMidnight
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 47
Rejestracja: 19 paź 2009, o 16:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warsaw
Podziękował: 12 razy

Wyznaczyc srodek i promien okregu o równaniu

Post autor: djsMidnight »

Wyznaczyc srodek i promien okregu o równaniu \(\displaystyle{ x^2 + y^2 + 4x -6y -14 = 0.}\)

Stosując wzór napisz go proszę !
Awatar użytkownika
Sherlock
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2783
Rejestracja: 19 lis 2008, o 18:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Katowice
Pomógł: 739 razy

Wyznaczyc srodek i promien okregu o równaniu

Post autor: Sherlock »

"Zwiń" wzór okręgu do postaci \(\displaystyle{ (x-x_0)^2+(y-y_0)^2=r^2}\), \(\displaystyle{ (x_0,y_0)}\) to współrzędne środka okręgu. Jak to zrobić? Korzystając ze wzorów skróconego mnożenia (mały przykład: \(\displaystyle{ x^2-6x=x^2-6x+9-9=(x-3)^2-9}\)).
djsMidnight
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 47
Rejestracja: 19 paź 2009, o 16:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warsaw
Podziękował: 12 razy

Wyznaczyc srodek i promien okregu o równaniu

Post autor: djsMidnight »

Dzięki za wzór ! A mój pzykład to jak zrobić chyba że to \(\displaystyle{ x^2-6x=x^2-6x+9-9=(x-3)^2-9}\) to jest mój przykład
Awatar użytkownika
Sherlock
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2783
Rejestracja: 19 lis 2008, o 18:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Katowice
Pomógł: 739 razy

Wyznaczyc srodek i promien okregu o równaniu

Post autor: Sherlock »

To by było za łatwe, szanuję Cię
Spróbuj analogicznie, jak już otrzymasz "nawiasy" to pozostałe liczby przerzuć na prawą stronę równania. Pierwiastek kwadratowy z tej zsumowanej wartości to długość promienia.
ODPOWIEDZ