wyznacz równanie prostej- R
-
- Użytkownik
- Posty: 1
- Rejestracja: 4 lis 2009, o 20:49
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Suwałki
- Podziękował: 1 raz
wyznacz równanie prostej- R
Podstawa AB trójkąta równoramiennego ABC zawarta jest w prostej \(\displaystyle{ x+y+1=0}\). Ramię BC zawiera się w prostej \(\displaystyle{ 2x-y-1=0}\). Wyznacz równanie prostej k zawierającej ramię AC wiedząc, że punkt \(\displaystyle{ P=(-4,0)}\) należy do prostej k
Ostatnio zmieniony 12 sty 2011, o 23:24 przez Crizz, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości. Proszę nawet proste wyrażenia umieszczać wewnątrz klamer[latex][/latex] .
Powód: Poprawa wiadomości. Proszę nawet proste wyrażenia umieszczać wewnątrz klamer
- Sherlock
- Użytkownik
- Posty: 2783
- Rejestracja: 19 lis 2008, o 18:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice
- Pomógł: 739 razy
wyznacz równanie prostej- R
Zerknij na rysunek:
1. Wyznacz równanie zielonej prostej (równoległa do x+y+1=0, przechodzi przez P).
2. Wyznacz współrzędne punktu Q i środka odcinka PQ (punkt R).
3. Wyznacz równanie czerwonej linii (prostopadła do x+y+1=0, przechodzi przez R).
4. Punkt C to przecięcie się czerwonej linii oraz 2x-y-1=0.
5. Znajdź prostą CP (niebieska linia).
1. Wyznacz równanie zielonej prostej (równoległa do x+y+1=0, przechodzi przez P).
2. Wyznacz współrzędne punktu Q i środka odcinka PQ (punkt R).
3. Wyznacz równanie czerwonej linii (prostopadła do x+y+1=0, przechodzi przez R).
4. Punkt C to przecięcie się czerwonej linii oraz 2x-y-1=0.
5. Znajdź prostą CP (niebieska linia).
- kenobiii
- Użytkownik
- Posty: 28
- Rejestracja: 28 lis 2008, o 17:06
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: matma
- Podziękował: 3 razy
wyznacz równanie prostej- R
Witam.
Mam pytanie do Sherlocka z innej beczki. W jakim programie robiłeś ten rysunek?
Mam pytanie do Sherlocka z innej beczki. W jakim programie robiłeś ten rysunek?
- Sherlock
- Użytkownik
- Posty: 2783
- Rejestracja: 19 lis 2008, o 18:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice
- Pomógł: 739 razy
wyznacz równanie prostej- R
Świetna i darmowa GeoGebrakenobiii pisze:Witam.
Mam pytanie do Sherlocka z innej beczki. W jakim programie robiłeś ten rysunek?
Polecam