Oblicz odległość środka okręgu opisanego na trójkącie o wierzchołkach A=(1,7) B=(-5,1) C=(7. -5) od środka ciężkośći tego trójkąta.
Nie wiem jak sie za to zabrac
Srodek okręgu opisanego
- Quaerens
- Użytkownik
- Posty: 2489
- Rejestracja: 5 wrz 2007, o 13:36
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 439 razy
- Pomógł: 181 razy
Srodek okręgu opisanego
Środek ciężkości trójkąta:
\(\displaystyle{ S: ( \frac{x_{a}+x_{b}+x_{c}}{3}; \frac{y_{a}+y_{b}+y_{c}}{3})}\)
-- 3 listopada 2009, 18:58 --
Policz długości boków twojego trójkąta ze wzoru na długość odcinka i zobacz jaki on jest.
\(\displaystyle{ S: ( \frac{x_{a}+x_{b}+x_{c}}{3}; \frac{y_{a}+y_{b}+y_{c}}{3})}\)
-- 3 listopada 2009, 18:58 --
Policz długości boków twojego trójkąta ze wzoru na długość odcinka i zobacz jaki on jest.
-
- Użytkownik
- Posty: 4094
- Rejestracja: 10 lut 2008, o 15:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 805 razy
Srodek okręgu opisanego
Co do środka ciężkości, to się zgodzę, ale po co liczyć długości boków?
Wskazówka do znalezenia środka okręgu opisanego: symetralna każdej cięciwy przechodzi przez środek okręgu.
Wskazówka do znalezenia środka okręgu opisanego: symetralna każdej cięciwy przechodzi przez środek okręgu.
-
- Użytkownik
- Posty: 180
- Rejestracja: 6 maja 2009, o 18:31
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 33 razy
- Pomógł: 10 razy
Srodek okręgu opisanego
Czyli np symetralna cieciwy AC przechodzi przez punkt Bi srodek okręgu...?
-- 3 lis 2009, o 20:26 --
A moge zrobic tak, ze policze długości boków, poprowadzę symetralna, która podzieli mi jeden bok na pól i utworzy trójkąt prostokątny, policzę przyprostokątną z tw. Pitagorasa a później znajde środek tej przyprodtokątnej, która z kolei będzie środkiem okręgu??...-- 3 lis 2009, o 20:44 --Chyba nie... jakies glupoty mi wychodzą. Pomóżcie
-- 3 lis 2009, o 20:26 --
A moge zrobic tak, ze policze długości boków, poprowadzę symetralna, która podzieli mi jeden bok na pól i utworzy trójkąt prostokątny, policzę przyprostokątną z tw. Pitagorasa a później znajde środek tej przyprodtokątnej, która z kolei będzie środkiem okręgu??...-- 3 lis 2009, o 20:44 --Chyba nie... jakies glupoty mi wychodzą. Pomóżcie
-
- Użytkownik
- Posty: 4094
- Rejestracja: 10 lut 2008, o 15:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 805 razy
Srodek okręgu opisanego
A skąd wiesz, że środek tej przyprostokątnej to akurat środek okręgu?
Skoro symetralna każdej cięciwy przechodzi przez środek okręgu, to znajdujesz równania symetralnych dwóch cięciw (boków trójkąta), np. AB i AC, a następnie szukasz ich punktu wspólnego.
Skoro symetralna każdej cięciwy przechodzi przez środek okręgu, to znajdujesz równania symetralnych dwóch cięciw (boków trójkąta), np. AB i AC, a następnie szukasz ich punktu wspólnego.
Ostatnio zmieniony 5 lis 2009, o 13:56 przez Crizz, łącznie zmieniany 1 raz.