1.Napisz równanie okręgu przechodzącego przez punkt \(\displaystyle{ A}\),o środku w punkcie \(\displaystyle{ S}\),jeśli: \(\displaystyle{ A(4,7);S(-2,1)}\)
2.Napisz równanie okręgu przechodzącego przez punkt \(\displaystyle{ A}\) i stycznego do obu osi układu współrzędnych,jeśli: \(\displaystyle{ A(1,2)}\)
Wszelkie wytłumaczenia mile widziane:)
Równanie okręgu
Równanie okręgu
Ostatnio zmieniony 2 lis 2009, o 22:23 przez czeslaw, łącznie zmieniany 3 razy.
Powód: Cały kod LaTeX-a umieszczaj w tagach[latex]. Staraj się lepiej dobierać nazwy tematów, tak by lepiej wskazywały o czym może być treść zadania.
Powód: Cały kod LaTeX-a umieszczaj w tagach
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3247 razy
Równanie okręgu
1. Wytłumaczenie:
poszukaj wzoru na równanie okręgu
podstaw do niego swoje dane i policz promień
potem do tego samego wzoru podstaw za współrzędne środka odpowiednio liczby \(\displaystyle{ a=-2}\) i \(\displaystyle{ b=1}\), a za promień to co obliczysz
poszukaj wzoru na równanie okręgu
podstaw do niego swoje dane i policz promień
potem do tego samego wzoru podstaw za współrzędne środka odpowiednio liczby \(\displaystyle{ a=-2}\) i \(\displaystyle{ b=1}\), a za promień to co obliczysz