obliczanie przekatnej w prostokacie

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
aleksan555
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 2 lis 2009, o 16:41
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: katowice

obliczanie przekatnej w prostokacie

Post autor: aleksan555 »

oblicz przekątna w prostokącie o wymiarach
a) \(\displaystyle{ 10 \times 3\ cm}\)
b) \(\displaystyle{ 2 \sqrt{3} \times 5\ cm}\)

nie da się tego obliczyć.
Ostatnio zmieniony 2 lis 2009, o 17:10 przez miki999, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
barakuda
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1086
Rejestracja: 22 paź 2009, o 19:37
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polen
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 306 razy

obliczanie przekatnej w prostokacie

Post autor: barakuda »

Z pitagorasa

a)
\(\displaystyle{ d^2 = a^2 + b^2}\)
\(\displaystyle{ d= \sqrt{a^2 + b^2} = \sqrt{10^2 + 3^2} = \sqrt{100+9}= \sqrt{109}}\)

b)
\(\displaystyle{ d=\sqrt{(2 \sqrt{3}) ^2 + 5^2} = \sqrt{12+25}= \sqrt{37}}\)
ODPOWIEDZ