Sprawdź , czy punkty \(\displaystyle{ A=(3,1)}\) i \(\displaystyle{ B(-6,-5)}\) należą do wykresu funkcji liniowej \(\displaystyle{ y= \frac{2}{3} x-1}\)
Prosiłbym był o wytłumaczenie w ogóle tego nie kumam .
Sprawdzanie funkcji liniowe j czy należy do wykresu.
-
- Użytkownik
- Posty: 2
- Rejestracja: 29 mar 2009, o 15:01
- Płeć: Mężczyzna
Sprawdzanie funkcji liniowe j czy należy do wykresu.
Ostatnio zmieniony 1 lis 2009, o 11:35 przez miki999, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
-
- Użytkownik
- Posty: 1086
- Rejestracja: 22 paź 2009, o 19:37
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polen
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 306 razy
Sprawdzanie funkcji liniowe j czy należy do wykresu.
\(\displaystyle{ A=(3,1)}\)
Aby punkt należał do wykresu funkcji to \(\displaystyle{ y(3)=1}\)
\(\displaystyle{ y= \frac{2}{3}x -1}\)
\(\displaystyle{ y(3)=1 \Rightarrow \frac{2}{3} \cdot 3 - 1 = 1 \Rightarrow 2-1=1 \Rightarrow 1=1}\)
\(\displaystyle{ B=(-6,-5)}\)
\(\displaystyle{ y(-6)=-5 \Rightarrow \frac{2}{3} \cdot (-6) - 1 = -5 \Rightarrow -4-1=-5 \Rightarrow -5=-5}\)
Z tad wynika że oba punkty należą do wykresu funkcji \(\displaystyle{ y= \frac{2}{3}x -1}\)
Aby punkt należał do wykresu funkcji to \(\displaystyle{ y(3)=1}\)
\(\displaystyle{ y= \frac{2}{3}x -1}\)
\(\displaystyle{ y(3)=1 \Rightarrow \frac{2}{3} \cdot 3 - 1 = 1 \Rightarrow 2-1=1 \Rightarrow 1=1}\)
\(\displaystyle{ B=(-6,-5)}\)
\(\displaystyle{ y(-6)=-5 \Rightarrow \frac{2}{3} \cdot (-6) - 1 = -5 \Rightarrow -4-1=-5 \Rightarrow -5=-5}\)
Z tad wynika że oba punkty należą do wykresu funkcji \(\displaystyle{ y= \frac{2}{3}x -1}\)