Podstawa trójkąta zawiera się w prostej..

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
Awatar użytkownika
Quaerens
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2489
Rejestracja: 5 wrz 2007, o 13:36
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 439 razy
Pomógł: 181 razy

Podstawa trójkąta zawiera się w prostej..

Post autor: Quaerens »

\(\displaystyle{ y=2x}\) Oblicz pole, gdy \(\displaystyle{ A=(0,0)}\) \(\displaystyle{ C=(-3,4)}\). Obliczyłem długość ramienia AC=5. Brakuje mi wysokości, ale aby ją obliczyć muszę znać współrzędne B. Jakieś propozycję?
Awatar użytkownika
mcbob
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 479
Rejestracja: 15 gru 2008, o 19:02
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poland
Pomógł: 69 razy

Podstawa trójkąta zawiera się w prostej..

Post autor: mcbob »

Na pewno nie pominąłeś czegoś przy przepisywaniu treści zdania? Bo z tego co napisałeś B może być dowolnym punktem na prostej \(\displaystyle{ y=2x}\).
Awatar użytkownika
Quaerens
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2489
Rejestracja: 5 wrz 2007, o 13:36
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 439 razy
Pomógł: 181 razy

Podstawa trójkąta zawiera się w prostej..

Post autor: Quaerens »

Wyznacz pole trójkąta równoramiennego , gdzie podstawa AB zawiera się w prostej y=2x a wierzchołki A i C wynoszą jak wyżej. Coś zrobiłem, ale chyba źle bo przyjąłem, że y=0. Dobrze? i dalej liczyłem y.
Awatar użytkownika
mcbob
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 479
Rejestracja: 15 gru 2008, o 19:02
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poland
Pomógł: 69 razy

Podstawa trójkąta zawiera się w prostej..

Post autor: mcbob »

damianplflow pisze:Wyznacz pole trójkąta równoramiennego
Właśnie o taki szczegół mi chodziło (który nadaje zadaniu sens )
Teraz to już proste zadanko.
Awatar użytkownika
Quaerens
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2489
Rejestracja: 5 wrz 2007, o 13:36
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 439 razy
Pomógł: 181 razy

Podstawa trójkąta zawiera się w prostej..

Post autor: Quaerens »

Tak, ale mam problem z tą prostą. Możesz mnie oświecić Wiem, że AC=CB no i tu trzeba ułożyć proste równanie, ale w prostej y=0??
Awatar użytkownika
mcbob
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 479
Rejestracja: 15 gru 2008, o 19:02
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poland
Pomógł: 69 razy

Podstawa trójkąta zawiera się w prostej..

Post autor: mcbob »

damianplflow pisze:Tak, ale mam problem z tą prostą. Możesz mnie oświecić Wiem, że AC=CB no i tu trzeba ułożyć proste równanie, ale w prostej y=0??
Wiemy że \(\displaystyle{ B}\) leży na prostej \(\displaystyle{ y=2x}\) więc możemy współrzędne \(\displaystyle{ B}\) uzależnić od jednej zmiennej. Wiemy też że \(\displaystyle{ \left| AC\right|=5}\)(jak już wcześniej wyliczyłeś). Więc zapisujemy sobie \(\displaystyle{ \sqrt{(x _{b}+3 ) ^{2}+(2x _{b}-4 ) ^{2} }=5}\) i łatwo wyliczamy współrzędne punktu \(\displaystyle{ B}\).
Awatar użytkownika
Quaerens
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2489
Rejestracja: 5 wrz 2007, o 13:36
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 439 razy
Pomógł: 181 razy

Podstawa trójkąta zawiera się w prostej..

Post autor: Quaerens »

A ska wiemy, że B leży na ów prostej?

-- 1 listopada 2009, 10:06 --

A no tak..-- 1 listopada 2009, 10:07 --A dlaczego napisałeś w pewnym nawiasie 2xb?
Awatar użytkownika
mcbob
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 479
Rejestracja: 15 gru 2008, o 19:02
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poland
Pomógł: 69 razy

Podstawa trójkąta zawiera się w prostej..

Post autor: mcbob »

damianplflow pisze:A dlaczego napisałeś w pewnym nawiasie 2xb?
Ponieważ współrzędne \(\displaystyle{ B}\) możemy zapisać jako \(\displaystyle{ (x _{b},2x _{b})}\) co wynika z faktu że \(\displaystyle{ B}\) leży na prostej \(\displaystyle{ y=2x}\)
ODPOWIEDZ