wyznacz boki prostokata

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
pojaszek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 46
Rejestracja: 28 maja 2009, o 16:36
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 6 razy

wyznacz boki prostokata

Post autor: pojaszek »

W prostokącie ABCD dane są C=(-2,2), wektor AC = [3,3]. Wiadomo, też że B należy do prostej l: x-2y=0. Znajdz współrzędne pozostałych wierzchołków prostokąta.

Wyznaczylem A. Nie wiem jak z resztą.
Awatar użytkownika
Lorek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7150
Rejestracja: 2 sty 2006, o 22:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ruda Śląska
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 1322 razy

wyznacz boki prostokata

Post autor: Lorek »

\(\displaystyle{ \vec{AC}\circ \vec{AB}=0}\) to masz jedno równanie, a drugie to równanie prostej i tak znajdziesz B.
ODPOWIEDZ