pole figury

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
pojaszek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 46
Rejestracja: 28 maja 2009, o 16:36
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 6 razy

pole figury

Post autor: pojaszek »

Figura F jest opisana ukladem nierówności. Są 2 kola za cała zawartością, jeden o S = (0,3) drugi S = (3,3). Promień ich wynosi r=3. Mam obliczyć pole wpólne tych koł.

Jak tego najprościej dokonać ?
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3247 razy

pole figury

Post autor: anna_ »

\(\displaystyle{ S_1 = (0,3)}\)
\(\displaystyle{ S_2 = (3,3)}\)
Zakładam, że były dane równania tych okręgów.
Pole części wspólnej to suma dwóch odcinków koła o promieniu \(\displaystyle{ 3}\)
1. Z układu równań wyznacz punkty przecięcia się okręgów \(\displaystyle{ A}\) i \(\displaystyle{ B}\)
2. Oblicz kąt między wektorami \(\displaystyle{ S_1A}\) i \(\displaystyle{ S_1B}\) lub \(\displaystyle{ S_2A}\) i \(\displaystyle{ S_2B}\) (to bez znaczenia, bo oba koła miały równe promienie)
3. Mając danu kąt można już obliczyć pole odcinka koła
pojaszek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 46
Rejestracja: 28 maja 2009, o 16:36
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 6 razy

pole figury

Post autor: pojaszek »

A jaki jest wzór na pole odcinka koła ?
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3247 razy

pole figury

Post autor: anna_ »

Kod: Zaznacz cały

http://pl.wikipedia.org/wiki/Koło
moskit122
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15
Rejestracja: 9 lut 2010, o 21:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wielkopolska
Podziękował: 1 raz

pole figury

Post autor: moskit122 »

Od pola wycinka koła należy ponadto odjąć pole trójkąta zbudowanego na punktach przecięcia i środku jednego koła, w zadaniu chodziło o pole opisanej figury a nie o pole wycinka, czyli to co nam wyjdzie mnożymy jeszcze przez 2.
ODPOWIEDZ