jak obliczyc taka plaszczyzne?
-
- Użytkownik
- Posty: 43
- Rejestracja: 18 paź 2009, o 21:52
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 19 razy
jak obliczyc taka plaszczyzne?
jak obliczyc plaszczyzne ograniczona wzorem |x|\(\displaystyle{ \ge}\)|y-1|
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
jak obliczyc taka plaszczyzne?
Chyba wyznaczyć lub narysować, a nie obliczyć.
Musisz rozpatrzyć przypadki:
I
\(\displaystyle{ x \ge 0\\
y \ge 1}\)
\(\displaystyle{ \Rightarrow x \ge y-1}\)
II
\(\displaystyle{ x \ge 0\\
y <1}\)
\(\displaystyle{ \Rightarrow x \ge -(y-1)}\)
III
\(\displaystyle{ x <0\\
y \ge 1}\)
\(\displaystyle{ \Rightarrow -x \ge y-1}\)
IV
\(\displaystyle{ x <0\\
y <1}\)
\(\displaystyle{ \Rightarrow -x \ge -(y-1)}\)
Musisz rozpatrzyć przypadki:
I
\(\displaystyle{ x \ge 0\\
y \ge 1}\)
\(\displaystyle{ \Rightarrow x \ge y-1}\)
II
\(\displaystyle{ x \ge 0\\
y <1}\)
\(\displaystyle{ \Rightarrow x \ge -(y-1)}\)
III
\(\displaystyle{ x <0\\
y \ge 1}\)
\(\displaystyle{ \Rightarrow -x \ge y-1}\)
IV
\(\displaystyle{ x <0\\
y <1}\)
\(\displaystyle{ \Rightarrow -x \ge -(y-1)}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 43
- Rejestracja: 18 paź 2009, o 21:52
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 19 razy
jak obliczyc taka plaszczyzne?
poszukiwany zbior jest suma dwoch obszarow kątowych ograniczonych prostymi y=1-x oraz y=1+x. taka jest odpowiedz tylko nie wiem jak do niej dojsc:/
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
jak obliczyc taka plaszczyzne?
I
\(\displaystyle{ dla \ x \ge 0\ i \ y \ge 1}\) zaznacz w układzie współrzędnych \(\displaystyle{ y\le x+1}\)
II
\(\displaystyle{ dla \x \ge 0\ i \ y <1}\) zaznacz w układzie współrzędnych \(\displaystyle{ y\ge -x+1}\)
III
\(\displaystyle{ dla \ x <0\ i \ y \ge 1}\) zaznacz w układzie współrzędnych \(\displaystyle{ y \le -x+1}\)
IV
\(\displaystyle{ dla\ x <0\ i \ y <1}\) zaznacz w układzie współrzędnych \(\displaystyle{ y \ge x+1}\)
Wyjdzie co trzeba
\(\displaystyle{ dla \ x \ge 0\ i \ y \ge 1}\) zaznacz w układzie współrzędnych \(\displaystyle{ y\le x+1}\)
II
\(\displaystyle{ dla \x \ge 0\ i \ y <1}\) zaznacz w układzie współrzędnych \(\displaystyle{ y\ge -x+1}\)
III
\(\displaystyle{ dla \ x <0\ i \ y \ge 1}\) zaznacz w układzie współrzędnych \(\displaystyle{ y \le -x+1}\)
IV
\(\displaystyle{ dla\ x <0\ i \ y <1}\) zaznacz w układzie współrzędnych \(\displaystyle{ y \ge x+1}\)
Wyjdzie co trzeba