Obliczanie prostych rownloegloboku i jego wierzchołków

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
Nathaniel
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 41
Rejestracja: 10 wrz 2008, o 21:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Piotrków Tryb.
Podziękował: 17 razy
Pomógł: 1 raz

Obliczanie prostych rownloegloboku i jego wierzchołków

Post autor: Nathaniel »

Witam,
mam problem z tym zadaniem:
"Dwa boku równoległoboku zawierają się w prostych \(\displaystyle{ x-y+1=0}\) i \(\displaystyle{ 3x+2y-12=0}\). Punkt \(\displaystyle{ S=(6;4)}\) jest środkiem symetrii tego równoległoboku. Napisz równania prostych zawierających pozostałe boki i oblicz współrzędne wierzchołków równoległoboku."

Jakby ktoś mógł dać chociaż jakąś podpowiedź, byłbym wdzięczny.
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

Obliczanie prostych rownloegloboku i jego wierzchołków

Post autor: anna_ »

Tu masz podobne zadanie:
105938.htm
Nathaniel
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 41
Rejestracja: 10 wrz 2008, o 21:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Piotrków Tryb.
Podziękował: 17 razy
Pomógł: 1 raz

Obliczanie prostych rownloegloboku i jego wierzchołków

Post autor: Nathaniel »

Dzięki, powinienem sobie poradzić
ODPOWIEDZ