Okrąg o równaniu \(\displaystyle{ x ^{2} -6x+y ^{2} -2y+2=0}\) i prosta\(\displaystyle{ x+3y+2=0}\) przecinaja sie w punktach A,B. Wyznacz dlugosc cieciwy AB tego okregu:)
wyszlo mi \(\displaystyle{ \sqrt{6,4}}\) i wydaje mi sie ze cos musialam źle zrobic;/ czy moze dobrze?
wyznaczenie dlugosci cieciwy AB
- Sherlock
- Użytkownik
- Posty: 2783
- Rejestracja: 19 lis 2008, o 18:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice
- Pomógł: 739 razy
wyznaczenie dlugosci cieciwy AB
Jest OK, ale ładniej będzie jak co nieco jeszcze uprościsz
\(\displaystyle{ \sqrt{6,4}= \sqrt{ \frac{64}{10} } =...}\)
\(\displaystyle{ \sqrt{6,4}= \sqrt{ \frac{64}{10} } =...}\)