oblicz dlugosc odcinka...

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
kajtek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 23 kwie 2006, o 17:00
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: z Wałbrzycha
Podziękował: 1 raz

oblicz dlugosc odcinka...

Post autor: kajtek »

Witam, mam problem z rozwiazaniem zadania:

Kod: Zaznacz cały

Oblicz dlugosc odcinka AB w ukladzie wspolrzednych jesli:
A=(3,5)
B=(2,1)
mozna narysowac w ukladzie i zmierzyc linijka ale tu chodzi o jakies obliczenia a ja nawet nie wiem jak sie do tego zabrac. z gory dzieki za pomoc
Awatar użytkownika
Maniek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 841
Rejestracja: 11 paź 2004, o 15:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Będzin | Gliwice
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 79 razy

oblicz dlugosc odcinka...

Post autor: Maniek »

,a wzoru takiego to nie było w szkole??

\(\displaystyle{ |AB|=\sqrt{(x_b-x_a)^2+(y_b-y_a)^2}}\)
kajtek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 23 kwie 2006, o 17:00
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: z Wałbrzycha
Podziękował: 1 raz

oblicz dlugosc odcinka...

Post autor: kajtek »

W szkole nie bylo ale juz doszedlem do niego przez rozrysowanie tego na ukladzie wspolrzednych. Anyway dzieki za pomoc
ODPOWIEDZ