Potrzebuję udowodnić, iloczyn wektorowy

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
gosx
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 26 paź 2009, o 21:33
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa

Potrzebuję udowodnić, iloczyn wektorowy

Post autor: gosx »

Potrzebuje to udowodnić:
\(\displaystyle{ \vec{u} \times \left(\vec{v} \times \vec{w}\right) \neq \left(\vec{u} \times \vec{v} \right) \times \vec{w}}\)

Będę wdzięczna za pomoc.

P.S. Nie jestem matematyczką tylko chemiczką, ale niestety bez matmy nie da się studiować chemii.
Ukryta treść:    
Crizz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4094
Rejestracja: 10 lut 2008, o 15:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 805 razy

Potrzebuję udowodnić, iloczyn wektorowy

Post autor: Crizz »

Wskazówka: musisz oczywiście oznaczyć jakoś współrzędne tych wektorów i na nich dalej działać;
\(\displaystyle{ \vec{a} \times (\vec{b} \times \vec{c})= \vec{b}(\vec{a} \circ \vec{c})- \vec{c}(\vec{a} \circ \vec{b})}\),
a prawą stronę możesz przedstawić jako \(\displaystyle{ -\vec{w} \times \left(\vec{u} \times \vec{v} \right)}\). W ten sposób obliczenia będą dużo szybsze.
ODPOWIEDZ