Środek symetrii odcinka i trójkąta

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
matifcb
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 66
Rejestracja: 5 kwie 2006, o 14:06
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: BDG
Podziękował: 17 razy

Środek symetrii odcinka i trójkąta

Post autor: matifcb »

mam napisać równanie osi symetri odcinka AB o A=(-2,5) B=(2,-3)
i równanie osi symetrii trójkąta ABC o wierzchołkach A=(0,-5) B=(0,0) C=(-5,0)


dziękuje za pomoc koleżanki i koledzy
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

Środek symetrii odcinka i trójkąta

Post autor: anna_ »

\(\displaystyle{ A=(-2,5) B=(2,-3)}\)

1. Znajdz współrzędne środka odcinka
2. Znajdź równanie prostej prostopadłej do odcinka
3. Znajdź równanie prostej prostopadłej do odcinka przechodzącej przez środek odcinka

Osie symetrii trójkąta oddzielnie dla każdego boku.
matifcb
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 66
Rejestracja: 5 kwie 2006, o 14:06
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: BDG
Podziękował: 17 razy

Środek symetrii odcinka i trójkąta

Post autor: matifcb »

a można prosić o dojście do punktów tzn wzory chociaż reszte sobie podstawie ?
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

Środek symetrii odcinka i trójkąta

Post autor: anna_ »

Wzory znajdziesz w książce
matifcb
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 66
Rejestracja: 5 kwie 2006, o 14:06
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: BDG
Podziękował: 17 razy

Środek symetrii odcinka i trójkąta

Post autor: matifcb »

dzięki za pomoc nacisnę "pomogl".. książki nie mam właśnie.. może kto inny pomoże jak ma gdzieś spisane wzory do tych punkotw dziekowa
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

Środek symetrii odcinka i trójkąta

Post autor: anna_ »

Wiesz co to google?
ODPOWIEDZ